Distanskurs: Resefotografering
Vårterminen 2020

Kursen omfattar 10 veckor

  • Vårterminen 2020
    17 februari - 24 april
ANSÖKAN TILL RESEFOTOGRAFERING VT20

Alla är välkomna som är intresserade av fotografering och vill lära sig att ta bättre bilder. Kursen vänder sig främst till dig som vill veta mer om kompositionsteknik och andra kunskaper som gör att dina resefoton når ett steg högre. Inga förkunskapskrav krävs, kursen passar bra för dig som tänkt resa bort under påsklovet.

Distanskursen ~ Resefotografering löper över 10 veckor och studierna bedrivs på kvartsfart. Kursen börjar med en hemuppgift måndagen den 17/feb. Kursen innehåller fem träffar (dessa är i Stockholm.) Träffarna på Tollare folkhögskola äger rum kl. 17:00-20:30 den 20/feb, 26/mars, 16/april, 23/april (kvällsfika ingår.) Vi gör även ett besök på fotomässan i Älvsjö lördag den 28/mars (inträde till mässan är medräknat i kursavgiften.)

I kursen ingår att du genomför en resa i egen regi där du själv står för kostnaderna. Resan sker någon gång under Stockholms påsklovsvecka (v. 15) den 3 april-13 april (det kommer inte gå att genomföra resan på andra datum pga. kurens upplägg.) En resa innebär att du åker till en, för dig, spännande plats och det ingår minst en övernattning i din resa. Vi kommer 4 träffen att gå igenom redigering av RAW filer i bildredigeringsprogram. Vi avslutar distanskursen med en kväll på Tollare folkhögskola (sista träffen 23 april) då vi tittar på varandras bilder från resan som ni genomfört.

Mellan träffarna arbetar du på distans under ledning av skolans pedagog. Kursens målsättning är att du som deltagare ska lära dig komposition inom fotografering och producera ett antal fotografier efter din nivå. Vi fotograferande utifrån en mängd olika övningar som inriktar sig på att resefotografera i din egen stad, en plats som du känner väl. Kunskapen som du förskansar dig använder du senare på din slutliga resa.

Läraren på kursen är knuten till Tollare folkhögskola fotoutbildningar och har besökt fler än 50 länder. Ofta i syfte att ta bra bilder!

Distansarbetet sker via kommunikationsprogrammet Google Classroom. Programmet är enkelt och förkunskaper ej nödvändiga. Vi arbetar även i Flickr som är ett bildvisningsforum på nätet. Du som går kursen behöver ha tillgång till dator, en digital systemkamera (eller kamera/ mobilkamera som har RAW som filformat,) samt blixt (den lilla pop up blixten som finns på de flesta kameror går bra att använda.) Det är även bra att ha tillgång till ett stativ och en separat trådutlösare (kostar ca 150 kr.)

Träffarna på skolan är obligatoriska och kameran står inte skolan för, du behöver en egen. Når du kursens mål med genomförda och godkända arbeten så får du ett intyg.

 

Kursinnehåll

– Bildkomposition inför resa
– Tips och trix inför resa
– Bildberättande
– Fotograferande utifrån olika övningar
– Slutprojekt: en resa

Kostnader

Du betalar 600 kr för denna kurs för studiebesök, kopior, kursmaterial och elevförsäkring. Dessutom ingår det fika de fyra gånger vi träffas på Tollare folkhögskola.

Undervisningen på Tollare folkhögskola kostar dig ingenting. Skolan får statsbidrag.

Vem kan söka?

Inga förkunskaper krävs. Du behöver ha tillgång till dator, digital systemkamera samt blixt (den lilla pop up blixten som finns på de flesta kameror går bra att använda).

Ansökan

I ansökan skall du bifoga personbevis (beställs från skatteverket.se) samt ett personligt brev. Brevet behöver inte vara långt, men det ska innehålla en motivation av valet av kurs.

Det finns också möjlighet att skanna in sina gamla betyg, men det är inget krav. Ansökningsportalen kräver betyg, vilket kan hoppas över genom att skanna in ett tomt dokument. Det går också bra att sätta ett streck ”-” på de frågor som inte är relevanta för dig.

Sista ansökningsdag 3 februari 2020.

ANSÖKAN TILL RESEFOTOGRAFERING VT20