Distanskurs: Fotokurs för nybörjare – start 30 mars 2020

Kursen omfattar 12 veckor

  • Vårterminen 2020
    30 mars - 18 juni
ANSÖKAN TILL FOTOKURS FÖR NYBÖRJARE

Alla är välkomna som är intresserade av fotografering och vill komma vidare i sin utveckling. Inga förkunskapskrav krävs. Kursen vänder sig till dig som vill lära dig att använda en systemkamera. Det är en väldigt varierad kurs där alla momenten är inspirerade av idéen att lära sig genom att ha roligt. Efter kursen kommer du att kunna använda din kamera tekniskt och det kommer troligtvis att vara en stor nivåskillnad på din förmåga att fotografera. Tollare folkhögskolas ambition är hög!

Distanskursen ~ Foto för nybörjare löper över 12 veckor och studierna bedrivs på kvartsfart. Kursens första del sker helt på distans (11 veckor.) Kursen innehåller en träff i slutet av perioden (3 dagar i Stockholm,) träffen sker – måndag 15/juni-, onsdag den 17/juni, (detta på Tollare folkhögskola samt inne i stan.) Träffen innehåller fototurer på stan med övningar, redigering i Photoshop på Tollare folkhögskola, (redigering i RAW.) Vi besöker även Fotografiska museet (inträde ingår.)

Kursen börjar med en hemuppgift fredagen den 3/april. Under distanskursen arbetar du på distans under ledning av skolans pedagog.

Till en början arbetar du med kortare läs- skriv- och mest fotouppgifter för att lära dig grunderna. En hel del lektionerna instrueras både i videoform och skriftiga instruktioner så det blir lätt att ta till sig kursen. En del av arbetet under kursens gång är grupporienterat. Under andra halvan av kursen får du mer utmanande fotouppgifter där konstnärliga aspekter på ditt fotograferande kommer att hamna i fokus. Kursens målsättning är att du som deltagare ska lära dig din kamerautrustning och producera ett antal fotografier efter din nivå. Under kursens gång går vi igenom grunderna i kamerateknik, komposition och fotografering utifrån olika övningar. Läraren på kursen är knuten till Tollare folkhögskola fotoutbildningar.

Distansarbetet sker via kommunikationsprogrammet Google Classroom. Programmet är enkelt och förkunskaper är inte nödvändiga. Vi arbetar även i Flickr som är ett bildvisningsforum på nätet. Du som går kursen behöver ha tillgång till dator, en digital systemkamera, samt blixt (den lilla pop up blixten som finns på de flesta kameror går bra att använda.) Den avslutande helgen är det även bra att ha tillgång till ett stativ. Kostnaden som du står för själv: transportera dig med tunnelbana vid ett par tillfällen, samt luncher och fika på stan. På Tollare folkhögskola är lunch, middag och fika inkluderat i priset (3 st. fika, 2 st. lunch 1 st. middag.) Systemkameran står inte skolan för, du behöver en egen. Det finns möjlighet att bo på vår konferensanläggning under kursen vilket du bokar med Jane. (Pris för boende inklusive frukost: 510 kr per natt)

Priserna på våra kurser är misstänksamt billiga. Det är lätt att tro att de av den anledningen inte håller någon kvalité? Svaret på frågan är att vi helt enkelt är duktiga på ekonomi och inte har något direkt vinstintresse. Som det ska vara!

Träffen på skolan är obligatoriska, når du kursens mål med genomförda och godkända arbeten så får du ett intyg. Antagning till kursen sker löpande!

 

Kursinnehåll

– Kamerateknik
– Komposition
– Bildberättande
– Fotograferande utifrån olika övningar

Kostnader

Du betalar 950 kr för denna kurs för studiebesök (Fotografiska), kopior, kursmaterial och elevförsäkring. Dessutom ingår det 3 stycken fika, 2 stycken lunch och en middag vid träffen start 15 juni på Tollare folkhögskola.

Undervisningen på Tollare folkhögskola kostar dig ingenting. Skolan får statsbidrag.

Vem kan söka?

Inga förkunskaper krävs. Du behöver ha tillgång till dator, digital systemkamera samt blixt (den lilla pop up blixten som finns på de flesta kameror går bra att använda).

Ansökan

I ansökan skall du bifoga personbevis (beställs från skatteverket.se) samt ett personligt brev. Brevet behöver inte vara långt, men det ska innehålla en motivation av valet av kurs.

Det finns också möjlighet att skanna in sina gamla betyg, men det är inget krav. Ansökningsportalen kräver betyg, vilket kan hoppas över genom att skanna in ett tomt dokument. Det går också bra att sätta ett streck ”-” på de frågor som inte är relevanta för dig.

Sista ansökningsdag är 15 mars 2020.

ANSÖKAN TILL FOTOKURS FÖR NYBÖRJARE