Distanskurs: Fotokurs för inspiration
Höstterminen 2021

Kursen omfattar 10 veckor

  • Höstterminen 2021
    4 oktober - 24 december

Studietakt 25 %

Sista ansökningsdag 30/8

Kursen är fulltecknad!

Fotokurs för inspiration

Alla är välkomna som är intresserade av fotografering och vill komma vidare i sin utveckling. Vilken fotostil passar dig? Den ständiga frågan? På den här kursen testar du alla fotostilar (nästan.)

På den här kursen fotograferar vi oss igenom 10 olika typer av fotostilar. Vi kommer att börja arbeta med Still-life photography, sen svartvit fotografering, landskapsfotografering, naturfotografering, arkitekturfotografering och sen går vi vidare mot mer konstnärligare stilar, (överraskning vad det blir för fotostilar, men hög wow-faktor utlovas!)

Utrustning väljer du själv, systemkamera, kompaktkamera eller mobilkamera fungerar på denna kurs. Kameran måste dock vara digital och en systemkamera kommer i vissa övningar att ge bättre resultat. Det är en väldigt varierad kurs där alla momenten är inspirerade av idéen att lära sig genom att ha roligt. Efter kursen kommer du närmre vem du är i fotografering. Målet är att du ska hitta ditt signum inom fotografering. Tollare folkhögskolas ambition är hög!

Distanskursen ~ Foto för inspiration löper över 12 veckor och studierna bedrivs på kvartsfart och helt på distans. Kursen börjar med en hemuppgift den 4/okt. Kursen innehåller tre träffar (dessa är på distans i form av videomöten,) träff 1 sker – 13/okt (kvällstid via länk.) En träff 2 går av stapeln den 10/nov (på kvällen via länk.) En träff 3 går av stapeln den 15 eller 16/dec, (valbart vilken kväll som du redovisar ditt slutprojekt via länk.) Mellan träffarna arbetar du på distans under ledning av skolans pedagog. Kursens målsättning är att du som deltagare ska hitta vem du är inom fotografering och producera ett antal fotografier efter din nivå.

Under kursens gång, går vi igenom grunderna inom olika sätt att fotografera. Färglära, formlära och allt specifikt för den typ av foto som vi över på under veckan. Vi kommer att arbeta med Raw-filer i gratisprogrammet RawTherapee.

Vi arbetar med läs- skriv- och fotouppgifter för att lära grunderna. Vissa lektioner kommer att vara i videoform. En del av arbetet under kursens gång är grupporienterat. Under andra halvan av kursen får du mer utmanande fotouppgifter där konstnärliga aspekter på ditt fotograferande kommer att hamna i fokus. Läraren på kursen är knuten till Tollare folkhögskola fotoutbildningar.

Distansarbetet sker via kommunikationsprogrammet Google Classroom. Programmet är enkelt och förkunskaper är inte nödvändiga. Vi arbetar även i Google foto som är ett bildvisningsforum på nätet. Du som går kursen behöver ha tillgång till dator. Du kommer också att behöva köpa in billigare fotoprylar under kursen gång, ex. reflexskärm, men inga allt för stora utgifter. Når du kursens mål med genomförda och godkända arbeten så får du ett intyg.

Kursinnehåll

10 olika typer av fotostilar
– Still-life photography
– Svartvit
– Landskapsfotografering
– Naturfotografering
– Arkitekturfotografering
m.m.
– Färglära
– Formlära

Kostnader

Du betalar 200 kr för denna kurs för studiebesök, kopior, kursmaterial och elevförsäkring.

Undervisningen på Tollare folkhögskola kostar dig ingenting. Skolan får statsbidrag.

Vem kan söka?

Inga förkunskaper krävs. Du behöver ha tillgång till dator och någon form av digital kamera (även mobilkamera fungerar).

Ansökan

I ansökan skall du bifoga personbevis. Det beställs härifrån:
https://skatteverket.se/privat/folkbokforing/bestallpersonbevis.
4.18e1b10334ebe8bc80003671.html#!/valjare/steg1

Sista ansökningsdag 30 augusti 2021.

Kursen är fulltecknad!