Distanskurs: Fotokurs för nybörjare
Höstterminen 2020

Kursen omfattar 13 veckor

  • Hösttermin 2020
    11 september - 11 december

Studietakt 25 %

ANSÖK TILL FOTO FÖR NYBÖRJARE

Alla är välkomna som är intresserade av fotografering och vill komma vidare i sin utveckling. Inga förkunskapskrav krävs. Kursen vänder sig till dig som vill lära dig att använda en systemkamera.

Det är en väldigt varierad kurs där alla momenten är inspirerade av idéen att lära sig genom att ha roligt. Efter kursen kommer du att kunna använda din kamera tekniskt och det kommer troligtvis att vara en stor nivåskillnad på din förmåga att fotografera. Tollare folkhögskolas ambition är hög!

Distanskursen ~ Foto för nybörjare löper över 13 veckor och studierna bedrivs på kvartsfart. Kursen börjar med en hemuppgift fredagen den 11/sep. Kursen innehåller två träffar (dessa är i Stockholm,) träff 1 sker helgen – lördag 19/sep, söndag den 20/sep, (på Tollare folkhögskola) en träff 2 går av stapeln lördag den 7/nov (på stan+ Fotografiska museet.) Under höstlovsveckan (v.44) är det en längre fotouppgift + läsuppgift. Mellan träffarna arbetar du på distans under ledning av skolans pedagog. Kursens målsättning är att du som deltagare ska lära dig din kamerautrustning och producera ett antal fotografier efter din nivå. Kursen slutar officiellt den 11/dec.

Under kursens gång, går vi igenom grunderna i kamerateknik, komposition och fotograferande utifrån olika övningar. I mitten av kursen (träff 2) har vi en Stockholmslördag då vi utforskar stan till fots och besöker fotogeniska platser för att pröva våra nyvunna fotokunskaper.

Till en början arbetar du med kortare läs- skriv- och fotouppgifter för att lära dig grunderna. Vissa lektioner kommer att vara i videoform. En del av arbetet under kursens gång är grupporienterat. Under andra halvan av kursen får du mer utmanande fotouppgifter där konstnärliga aspekter på ditt fotograferande kommer att hamna i fokus. Läraren på kursen är knuten till Tollare folkhögskola fotoutbildningar.

Distansarbetet sker via kommunikationsprogrammet Google Classroom. Programmet är enkelt och förkunskaper är inte nödvändiga. Vi arbetar även i Flickr som är ett bildvisningsforum på nätet. Du som går kursen behöver ha tillgång till dator, en digital systemkamera, samt blixt (den lilla pop up blixten som finns på de flesta kameror går bra att använda.) Träff 2 är det även bra att ha tillgång till ett stativ.

Träffarna på skolan är obligatoriska och systemkameran står inte skolan för, du behöver en egen. Når du kursens mål med genomförda och godkända arbeten så får du ett intyg.

 

Kursinnehåll

– Kamerateknik
– Komposition
– Bildberättande
– Fotograferande utifrån olika övningar

Kostnader

Du betalar 700 kr för denna kurs för studiebesök, kopior, kursmaterial och elevförsäkring. Dessutom ingår det fika, lunch och fika på helgen 19 – 20 september då vi träffas på Tollare folkhögskola.

Undervisningen på Tollare folkhögskola kostar dig ingenting. Skolan får statsbidrag.

Vem kan söka?

Inga förkunskaper krävs. Du behöver ha tillgång till dator, digital systemkamera samt blixt (den lilla pop up blixten som finns på de flesta kameror går bra att använda).

Ansökan

I ansökan skall du bifoga personbevis (beställs från skatteverket.se) samt ett personligt brev. Brevet behöver inte vara långt, men det ska innehålla en motivation av valet av kurs.

Det finns också möjlighet att skanna in sina gamla betyg, men det är inget krav. Ansökningsportalen kräver betyg, vilket kan hoppas över genom att skanna in ett tomt dokument. Det går också bra att sätta ett streck ”-” på de frågor som inte är relevanta för dig.

Sista ansökningsdag är 20 augusti 2020.

ANSÖK TILL FOTO FÖR NYBÖRJARE