Distanskurs: Fotokurs för nybörjare
Vårterminen 2022

Kursen omfattar 13 veckor

  • Vårterminen 2022
    21 februari - 3 juni

Studietakt 25 %

Träff 1 datum:19 mars
Träff 2 datum: 16 maj
Träff 3 datum: 30-31 maj

Sista ansökningsdag:
7 februari 2022

Ansök till kursen via Schoolsoft

Alla är välkomna som är intresserade av fotografering och vill komma vidare i sin utveckling. Inga förkunskapskrav krävs. Kursen vänder sig till dig som vill lära dig att använda en systemkamera. Det är en väldigt varierad kurs där alla momenten är inspirerade av idéen att lära sig genom att ha roligt. Efter kursen kommer du att kunna använda din kamera tekniskt och det kommer troligtvis att vara en stor nivåskillnad på din förmåga att fotografera. Tollare folkhögskolas ambition är hög!

Distanskursen ~ Foto för nybörjare löper över 13 veckor och studierna bedrivs på kvartsfart. Kursen börjar med hemuppgift den 7/mars. Kursen innehåller tre träffar (dessa är på distans i form av videomöten), träff 1 sker helgen – lördag 19/mars, söndag den 20/mars (kl. 10:00-16:00 via länk). Vi har en bra övning som passar lovet mitt i kursen. En träff 2 går av stapeln den 16/maj (på kvällen via länk). En träff 3 går av stapeln den 30 eller 31/maj, (valbart vilken kväll som du redovisar slutprojekt via länk). Mellan träffarna arbetar du på distans under ledning av skolans pedagog. Kursens målsättning är att du som deltagare ska lära dig din kamerautrustning och producera ett antal fotografier efter din nivå. Kursen slutar officiellt den 3/juni.

Under kursens gång, går vi igenom grunderna i kamerateknik, komposition och fotograferande utifrån olika övningar. Till en början arbetar du med kortare läs- skriv- och fotouppgifter för att lära dig grunderna. Vissa lektioner kommer att vara i videoform. En del av arbetet under kursens gång är grupporienterat. Under andra halvan av kursen får du mer utmanande fotouppgifter där konstnärliga aspekter på ditt fotograferande kommer att hamna i fokus. Alla övningar är roliga att göra, enkla att ta till sig, ingen undgår att lära sig sin kamera. Läraren på kursen är knuten till Tollare folkhögskola fotoutbildningar.

Distansarbetet sker via kommunikationsprogrammet Google Classroom. Programmet är enkelt och förkunskaper är inte nödvändiga. Vi arbetar även i Google foto som är ett bildvisningsforum på nätet. Du som går kursen behöver ha tillgång till dator, en digital systemkamera, samt blixt (den lilla pop up blixten som finns på de flesta kameror går bra att använda). Systemkameran står inte skolan för, du behöver en egen.

Når du kursens mål med genomförda och godkända arbeten så får du ett intyg.

Kursinnehåll

– Kamerateknik
– Komposition
– Bildberättande
– Fotograferande utifrån olika övningar

Kostnader

Du betalar 300 kr i kursavgift.

Undervisningen på Tollare folkhögskola kostar dig ingenting. Skolan får statsbidrag.

Vem kan söka?

Inga förkunskaper krävs. Du behöver ha tillgång till dator, digital systemkamera samt blixt (den lilla pop up blixten som finns på de flesta kameror går bra att använda).

Ansökan

I ansökan skall du bifoga personbevis. Det beställs härifrån:
https://skatteverket.se/privat/folkb…

Sista ansökningsdag är 7 februari 2022.

Ansök till kursen via Schoolsoft