Distanskurs: Fotokurs för nybörjare
ht 2022

Kursen omfattar 13 veckor

  • Höstterminen 2022
    12 september - 16 december

Studietakt 25 %

Datum för träff på Tollare

24-25 september

Datum för distansträffar

26 september (frivillig)
3 oktober (frivillig)
10 oktober (frivillig)
17 oktober (frivillig)
28 november
12 december

Sista ansökningsdag:
22 augusti

Alla är välkomna som är intresserade av fotografering och vill komma vidare i sin utveckling. Kursen vänder sig till dig som vill lära dig att använda en systemkamera. Inga förkunskapskrav krävs. Det är en väldigt varierad kurs där alla momenten är inspirerade av idéen att lära sig genom att ha roligt. Efter kursen kommer du kunna använda tekniken i  din kamera och det kommer troligtvis vara en stor nivåskillnad på din förmåga att fotografera. Tollare folkhögskolas ambition är hög!

Distanskursen ~ Foto för nybörjare löper över 13 veckor och studierna bedrivs på kvartsfart. Kursen börjar med hemuppgift den 12/september. Under kursens gång går vi igenom grunderna i kamerateknik, komposition och fotograferar utifrån olika givande övningar. Till en början arbetar du med kortare läs- skriv- och fotouppgifter för att lära dig grunderna. Vissa lektioner kommer att vara i videoform. En del av arbetet under kursens är grupporienterat. Under andra halvan av kursen får du mer utmanande fotouppgifter där konstnärliga aspekter inom foto kommer att hamna i fokus. Alla övningar är roliga att göra, enkla att ta till sig. Ingen undgår att lära sig sin kamera. Läraren på kursen är knuten till Tollare folkhögskola fotoutbildningar.

Kursen innehåller tre träffar. Träff 1 är på Tollare folkhögskola där lunch och fika ingår i priset. Träff 1 inträffar helgen – lördag 24/sep, söndag den 25/sep på Tollare folkhögskola. Träff 2 och 3 är på distans i form av videomöten. Träff 2 går av stapeln den 28/nov och träff 3 den 12 dec (båda träffarna på kvällen via länk.) Vi kommer även ha en frivillig bildanalyskväll den 10/okt och frivillig lunchredigering den 26/sep, 3/okt, 10/okt samt den 17/okt (via länk,) i gratisprogrammet Pixlr. Mellan träffarna arbetar du på distans under ledning av skolans pedagog. Kursens målsättning är att du som deltagare ska lära dig din kamerautrustning och producera ett antal fotografier efter din nivå. Kursen slutar officiellt den 16/dec.

Distansarbetet sker via kommunikationsprogrammet Google Classroom. Programmet är enkelt och förkunskaper är inte nödvändiga. Vi arbetar även i Google foto som är ett bildvisningsforum på nätet. Du som går kursen behöver ha tillgång till dator, en digital systemkamera + reflexskärm ca 80 cm stor, vit/silver. Når du kursens mål med genomförda och godkända arbeten så får du ett intyg.

 

Kursinnehåll

– Kamerateknik
– Komposition
– Bildberättande
– Fotograferande utifrån olika övningar

Kostnader

Du betalar totalt 960 kr i kursavgift (inklusive lunch och fika båda dagarna på Tollare).

Undervisningen på Tollare folkhögskola kostar dig ingenting. Skolan får statsbidrag.

Vem kan söka?

Inga förkunskaper krävs. Du behöver ha tillgång till dator, digital systemkamera samt blixt (den lilla pop up blixten som finns på de flesta kameror går bra att använda).

Ansökan

I ansökan skall du bifoga personbevis. Det beställs härifrån:
https://skatteverket.se/privat/folkb…

Ansökningstiden är över!