Journalistkurs multimedia/information (Ej start HT19)

Kursen omfattar 38 veckor

  • Hösttermin 2019
    26 augusti - 20 december
  • Vårtermin 2020
    8 januari - 2 juni

Studietakt 100 %

ANSÖKAN TILL JOURNALISTKURS MULTIMEDIA/INFORMATION ÄR NU STÄNGD!

 

Denna kurs startar ej höstterminen 2019 på grund av för få sökande.

 

Vill du jobba som journalist/informatör/kommunikatör? Vill du lära dig intervjua, skriva fotografera/filma och jobba fram engagerande reportage,  artiklar och videoinslag? Då är journalistkursen en utmärkt start.

Du får en grundläggande kurs i journalistik/skrivande/kommunikation, och får lära dig skriva effektiv text, fotografera och arbeta med layout. Du lär dig bildbehandling i Photoshop och layout i InDesign. Du jobbar med publicering av text, ljud och bild/video för webben. Du arbetar fram rese-, kultur- och sportreportage, med såväl bild som text. Under året genomför vi flera tidningsproduktioner, arbetar med att värdera information, diskutera etiska problem och frågeställningar.

Dina lärare är journalister/fotografer/lärare med lång yrkeserfarenhet.

Under vårterminen är du ute på praktik under sex veckor. Under våren gör du också en reportageresa till ett valfritt land i Europa. Föreläsningar av yrkesverksamma journalister/fotografer samt studiebesök ingår i kursen. Efter genomgångna studier är du välkommen att söka till vårt andra år: Journalistkurs multimedia/information – Yrkesförberedande.

Du får en allsidig utbildning med inriktning på dagens och morgondagens arbete inom media. Utbildningen ger dig en bra grund att stå på om du vill arbeta som journalist eller informatör/kommunikatör.

Kursinnehåll

Text
– Textteori
– Journalistikens grunder
– Stilistik och textredigering
– Reportagestilar och genrer
– Reportagerollen, etik, regler och lagar
– Textredigering
– Webbpublicering

Foto
– Bildjournalistik
– Kommunikation via bild
– Digital bildbehandling, Photoshop
– Praktiskt fotoarbete
– Reportagebilden

Ljud
– Radioinslag, ljudredigering

Rörlig bild
– Nyhetsinslag, videoredigering, videoreportage

Layout
– Grafisk kommunikation
– Digital redigering, InDesign
– Tidningsproduktion
– Tidskriftslayout

Mediakunskap
– Massmedier
– Kommunikationsprocessen
– Informationssökning
– Källkritik
– Drogfrågan i massmedier

Praktik

Reportageresa

Skolgemensamma aktiviteter

 

Kostnader

Vad du betalar under din utbildningstid här på Tollare folkhögskola är 800 kr per termin för studiebesök, kopior, kursmaterial, särskilda arrangemang på Tollare och elevförsäkring. Kostnad för studieresor, reportageresa, böcker och arrangemang utanför skolan tillkommer. Det finns möjlighet att köpa lunchkuponger i skolrestaurangen. Om du hyr ett rum på skolans internatboende tillkommer en hyreskostnad.

Själva undervisningen på Tollare folkhögskola kostar dig inget. Skolan får statsbidrag.

 

Vem kan söka?

Du ska ha 3-årigt gymnasium eller motsvarande. Du tycker om att skriva och fotografera. Du har tillgång till digital systemkamera.

 

Ansökan

Du kan förbereda dig genom att skanna dina betyg från tidigare utbildningar, så att du kan bifoga dessa som PDF i ansökan. Du skall även bifoga personbevis (beställs från skatteverket.se) samt ett personligt brev. Brevet behöver inte vara långt, men det ska innehålla en motivation av valet av kurs.

Sista ansökningsdag är 15 april 2019.

Länkar

ANSÖKAN TILL JOURNALISTKURS MULTIMEDIA/INFORMATION ÄR NU STÄNGD!