Motiverande samtal och KBT – kombinera metoder i socialt arbete.

Kursen omfattar 22 veckor

  • Vårterminen 2025
    7 januari - 5 juni

Distans
Studietakt 50 %
CSN-berättigad kurs

 

Distanskurs med fysiska träffar på Tollare folkhögskola

Kursen vänder sig till dig som arbetar ideellt eller professionellt med ungdomar och som använder samtalet för att stödja unga i att hitta inre motivation till att förändra sin situation. Deltagare på kursen arbetar ofta inom stödjande organisationer i civilsamhället, idrottsföreningar, socialtjänst, skola, LSS, HVB och SiS. Många arbetsgivare godkänner kursen som fortbildning inom det egna yrkesområdet.


Motiverande samtal och KBT i förändringsarbete

MI går ut på att skapa motivation till förändring, medan KBT handlar om hur förändringen ska gå till. Kursen syftar till att utveckla kunskaper i att kombinera dessa metoder för att uppnå bättre resultat i socialt arbete.

Motiverande samtal (MI, Motivational interviewing) är en specifik samtalsmetod och ett förhållningssätt med syfte att uppnå ökad motivation till beteendeförändring. Ursprungligen utformades den av psykologerna William R. Miller och Stephen Rollnick. Idag används den brett inom bland annat socialt arbete för att höja den egna motivationen till beteendeförändringar.

KBT, kognitiv beteendeterapi, är ett samlingsbegrepp för olika psykoterapier som med grunden i inlärningsteori och kognitionspsykologi verkar för att främja psykisk hälsa. KBT handlar om att identifiera, utmana och förändra beteenden som ställer till det för individen och/eller hennes omgivning.


Syftet med kursen är att du i praktiken ska utvecklas i dina färdigheter att bemöta och leda de unga du möter i deras förändringsprocesser. Kursen lägger därför stor vikt vid självutveckling där du genom ökad teoretisk kunskap, praktiska övningar och självreflektion förbättrar dina färdigheter att tillämpa MI och KBT i socialt arbete. 

Deltagaren ska efter avslutad kurs ha:

  • grundläggande teoretiska kunskaper kring MI som samtalsmetod i motivation- och förändringsarbete
  • mycket god färdighet att praktisera MI som samtalsmetod och förhållningssätt
  • mycket god färdighet att arbeta utifrån klientens/brukarens individuella behov och förutsättningar
  • övergripande kunskaper i inlärningsteori
  • grundläggande kunskaper i att praktiskt använda kbt-verktyg i socialt förändringsarbete.
  • goda kunskaper i att kombinera MI och KBT

Kostnader

Servicekostnad: 750 kr / termin

I servicekostnaden ingår olycksfallsförsäkring, en del studiematerial, kopiering och utskrifter, extra förtäring i samband med avslutningar, högtider och ett varierande antal sociala aktiviteter samt föreläsningar.
* Tillgång till WiFi
* Möjlighet att låna bärbar dator under skoltid kl 8-16.
* Kaffe/te

Kostnaden faktureras den 28:e maj.

Följande litteratur köps in och bekostas av deltagare.

Holm Ivarsson, B., Ortiz, L. & Wirbing, P. (2024). MI – motiverande samtal: praktisk handbok för socialt arbete. (Fjärde upplagan). Stockholm: Gothia Kompetens.

Nylén, M.K. & Fäldt, J. (2019). KBT i socialt arbete med barn och unga. (Upplaga 1). Lund: Studentlitteratur.

Vem kan söka?

Du arbetar med ungdomar professionellt eller ideellt. Du har möjlighet att träna på att hålla samtal med unga som inte är familjemedlemmar.
Du behöver ha tillgång till dator. Du kan delta i kursens alla digitala och fysiska träffar.

Ansökan

Ansökan görs via Schoolsoft.

Du behöver även bifoga personbevis (beställs från skatteverket.se).

 

Länkar