Socialpedagogiskt ungdomsarbete för yrkesverksamma – distanskurs på halvfart under 2 år

Kursen omfattar 78 veckor

  • Hösttermin 2024
    19 augusti - 20 december
  • Vårtermin 2025
    7 januari - 5 juni
  • Höstterminen 2025
    18 augusti - 19 december
  • Vårterminen 2026
    5 januari - 5 juni

 

Ansökan för start augusti 2025 öppnar februari 2025.

CSN-berättigad kurs
Distans
Studietakt 50 %

 

Socialpedagogisk distansutbildning för yrkesverksamma vänder sig till dig som arbetar med barn och ungdomar inom fritid, skola, öppenvård, ideellt socialt arbete eller institutionsvård. Utbildningen utgår från aktuell forskning i kombination med folkhögskolans verklighetsanknutna och deltagarorienterade pedagogik. Kursen är inriktad mot kognitiva och inlärningspsykologiska teorier och metoder. Vi vill ge en förståelse för varför barn och ungdomar kan ha svårt att lära och koncentrera sig, tappa motivationen i skolan, utveckla problembeteenden och senare destruktiva beteenden med missbruk, drogberoende och kriminell livsstil. Teori och metodfrågor kopplas till det egna arbetet och den egna praktiken.

Socialpedagogiken utgår från ett salutogent förhållningssätt i arbetet med ungdomar. Den grundläggande tanken är att varje människa har en inneboende potential, är värdefull, resursstark och kan ge ett meningsfullt bidrag till samhället. Som socialpedagog kan du att arbeta både förebyggande och behandlande med ungdomar i riskmiljöer och social utsatthet. Du arbetar med  att främja välbefinnande, lärande och utveckling både på individ- grupp- och samhällsnivå. Socialpedagogens kompetens blir allt mer efterfrågad på arbetsmarknaden inom många skilda områden – skola, fritid, vård, civilsamhälle m.m. 

Kvalitetssäkring

Skolan är medlem i föreningen BALSAM. Det är en branschorganisation för utveckling och kvalitetssäkring av tvååriga socialpedagogiska yrkesutbildningar anordnade av folkhögskolor i form av yrkeshögskoleutbildning eller folkhögskoleutbildning.

Kursupplägg och distansarbete

Tre till fyra gånger per termin träffas vi på Tollare folkhögskola i två till tre dagar. Dessa dagar består av föreläsningar, diskussioner, gruppövningar och redovisningar. Mellan träffarna gör du uppgifter både individuellt och i grupp som lämnas in digitalt. Vi arbetar i Googles verktyg Classroom. Det är där du lämnar in dina uppgifter samt håller kontakt med dina lärare. Du får en mejladress som är kopplad till skolan och som också är din inloggningsuppgift till bland annat Classroom.

Kursinnehåll

– Socialpedagogik
– Begreppen evidensbaserade metoder, risk- och skyddsfaktorer, prevention och KASAM
– Dysfunktionella familjer / nätverksarbete
– Anknytningsteori och utvecklingspsykologi
– Juridik i socialt arbete
– Neuropsykiatri, exempelvis ADHD
–  Psykisk ohälsa och suicidprevention
–  Sociologi och normkritik
– Droger och beroende
– Kriminalitet
– Dokumentation
– KBT i socialt arbete
– Metoder som MI, coaching och lösningsfokuserat arbete
– Grupp och ledarskap

Kostnader

Servicekostnad: 1 600 kr / år

I servicekostnaden ingår olycksfallsförsäkring, en del studiematerial, kopiering och utskrifter, extra förtäring i samband med avslutningar, högtider och ett varierande antal sociala aktiviteter samt föreläsningar.
* Tillgång till WiFi
* Möjlighet att låna bärbar dator under skoltid kl 8-16.
* Kaffe/te

Kostnaden delas upp i 2 fakturor som skickas den 28:e maj och 30:e januari.

Kurslitteratur, ca 15 böcker under två år, tillkommer och bekostas av deltagaren.

 

Vem kan söka?

Du ska ha fyllt 22 år och vi vill att du har gymnasiekompetens. Du har ett arbete med barn/ungdomar i utsatta livssituationer inom fritid, skola, resursskola, öppenvård, ideellt socialt arbete eller institutionsvård.

Om du haft eget beroende alternativt kriminalitet så kommer detta att behöva ligga minst tre år tillbaka i tiden. Tre-års gränsen gäller fr.o.m ev. utskrivningsdatum från frivården.

Har du inte gymnasiekompetens finns det en möjlighet att söka på fri kvot utifrån reell kompetens. Läs vidare här.

Ansökan

Bifoga dina betyg som PDF i ansökan. Du skall även bifoga personbevis (beställs från skatteverket.se) samt ett personligt brev. Brevet behöver inte vara långt, men det ska innehålla en motivation av valet av kurs.

Om Du blir antagen till utbildningen, kommer vi behöva ett utdrag i belastningsregistretInformation kring detta kommer via antagningsbrevet.


Ansökan för start augusti 2025 öppnar februari 2025.

Samlingar på Tollare
Utbildningen innehåller träffar vid  14 tillfällen om sammanlagt 31 dagar under utbildningens gång.

Länkar