Vanliga frågor och svar om Allmän kurs

Ansökan
Gå in på den kurs som du vill ansöka till på vår hemsida. Klicka sedan på rutan ”ANSÖK TILL XXX KURS”. Då kommer du vidare till Schoolsoftportalen. Där måste du skapa ett konto för att kunna ansöka till oss. När du gjort det kan du fylla i din ansökan till kursen du vill gå.

Gör din ansökan så komplett som möjligt från början. Till ansökan ska bifogas: personligt brev, kopia av betyg/intyg från tidigare skolor och utbildningar. Du kommer också att bli ombedd att bifoga ett personbevis som du beställer från Skatteverket.

Antagning
När ansökan kommit in behandlas den av lärare på kursen som genomför intervjuer med behöriga sökande. Under intervjun får du berätta om dig själv och läraren informerar om skolan och kursen.

Senast andra veckan i juni får du besked om du har kommit in. Du bekräftar din plats genom att betala en bekräftelseavgift på 1000 kr. Dessa pengar dras sedan från din första betalning på hösträkningen*. Sena ansökningar behandlas i mån av plats, sena återbud kan göra att det finns platser fram till  kursstart.

* Som studerande betalar du en avgift för material, studieresor och böcker. Materialkostnaden kan skilja sig mellan olika kurser, se vår hemsida vad som gäller för varje kurs.

Antagningsregler
Deltagare ska fylla 18 år det kalenderår som utbildningen påbörjas och ha fullgjort grundskolan. Deltagare som inte har slutfört studier i gymnasiet kan studera på Allmän kurs. Hur lång tid som behövs för att uppnå behörighet beror på tidigare studier och/eller arbetslivserfarenhet.

Vi har också möjlighet att erbjuda dig som inte är helt klar med grundskola och/eller gymnasium, som haft ett långt uppehåll eller som behöver nystart. Då ska du söka Allmän kurs Fokus:Bas.

Urvalsprocess
Vi prioriterar sökande som inte är klara med sina gymnasiestudier, som har hög motivation för studierna och som vi tror kan bidra till en välfungerande klass/grupp.

Behörigheter
Du kan få grundläggande behörighet för högskolestudier genom att studera 1‐3 år på  folkhögskola. Hur lång tid du behöver beror på dina förkunskaper, behov och studieinsatser. Den som studerar hos oss kan läsa in minst följande behörigheter:

  • Svenska 1, 2 och 3
  • Matematik 1b
  • Engelska 5 och 6
  • Samhällskunskap 1b
  • Naturkunskap 1b
  • Religion 1
  • Historia 1b

Det finns också möjlighet att studera för högre behörigheter i matematik och engelska. På de olika profilerna erbjuds också möjligheter till fler särskilda behörigheter.

Studieomdöme
Deltagare som studerar på Allmän kurs kan få ett studieomdöme efter fullföljda studier. Studieomdömet är en sammanfattande bedömning av studieförmågan i samtliga ämnen och ger möjlighet att söka i folkhögskolekvoten till högskola eller universitet.

Intyg
För att kunna söka till högskola behöver du ett särskilt intyg för högskolestudier. Intyget skrivs ut av skolan, och redovisar studieomdöme samt vilka ämnen som du uppnått behörighet i. Om du fullföljt en kurs får du också ett annat intyg över kursen där innehåll och omfattning redovisas.

Läs mer om folkhögskola, behörigheter och studieomdöme på https://www.folkhogskola.nu/