Jämställdhetsplan

Här kan du läsa våran jämställdhetsplan

Tollare folkhögskola reviderar varje år jämställdhetsplanen i syfte att förbättra och utveckla jämställdhetsarbetet. Tollare har sedan våren 2023 ett jämställdhetsråd bestående avdeltagare som studerar på närkurs samt kurator vilka tillsammans värnar om att jämställdhetsarbetet utvecklas konstruktivt varje år. Utgångspunkten för det systematiska jämställdhetsarbetet på Tollare är också att folkhögskolans verksamhet ska ha en jämställd organisation med jämställda arbetsmetoder. Det uppnås genom:

  • att kvinnors och mäns erfarenheter och kompetens värderas lika
  • att ömsesidig respekt råder för varandras olikheter
  • att en det råder en jämn fördelning mellan kvinnor och män i alla klasser
  • att kön inte avgör bedömningar och omdömen
  • att hänsyn tas till jämställdhet i diskussioner om förändringar inom skolan och när kommande föreläsare anlitas.

Här nedan kan du läsa Tollares jämställdhetsplan i sin helhet

Jämställdhetsplan

Inledning

Tollare folkhögskolas värdegrund bygger på en övertygelse om alla människors lika värde och rättigheter. Vi tror på individens frihet och makt över sitt eget liv samt inneboende förmåga att forma sitt liv utifrån sina förutsättningar och egen vilja. Vårt mål är att alla oavsett bakgrund och livssituation ska känna sig välkomna till oss. Det innebär att deltagare ska bemötas lika oavsett kön, social och etnisk tillhörighet, sexuell läggning, könsidentitet, funktionsnivå eller trosbekännelse samt att alla ska ha samma möjligheter till utveckling. Utvärdering och revidering av Tollare folkhögskolas plan för jämställdhet och likabehandling sker under våren 2023. Ansvarig för jämställdhetsarbetet är kurator och studierektor. Pedagoger samt kurator ansvarar för att informera tollares deltagare om plan för jämställdhet och likabehandling vid skolstart. Studierektor och kurator inkluderar skolrådet samt jämställdhetsrådet i skolans arbete med jämställdhet och likabehandling.

Denna plan för jämställdhet gäller för läsåret 23/24.

Bakgrund

Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv, det framgår av målet för jämställdhetspolitiken. Studieförbund och folkhögskolor ska bidra till att uppnå det jämställdhetspolitiska målet och har sedan 2017 i uppdrag att arbeta med jämställdhetsintegrering i sina verksamheter. Det innebär att all verksamhet ska utgå från kunskap om kvinnors och mäns villkor och behov. Folkbildningsrådet anser att jämställdhetsfrågan i alltför stor utsträckning osynliggörs inom folkbildningen. Folkbildningsrådet skriver i sitt material ”Jämställd folkbildning” att “Vi ser många exempel på att jämställdhetsarbetet blir sidoordnade i projektform eller i någon del av verksamheten. Jämställdhetsarbetet ingår då inte i den ordinarie styrningen och uppföljningen av verksamheten.” (jämställd folkbildning, Folkbildningsrådet 2020) Statens syfte med de statsbidrag som ges folkbildningen handlar om att stärka och utveckla demokratin, göra det möjligt för en ökad mångfald av människor att påverka sin livssituation, att utjämna utbildningsklyftor samt att bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet.

Alla dessa syften kan enkelt tolkas som uppdrag att arbeta för ökad jämställdhet och bidra till att uppnå de jämställdhetspolitiska delmålen. Det är på samma sätt möjligt att tolka syftena som att de handlar om ökad jämlikhet för människor med till exempel olika etnisk bakgrund eller ålder. Statens syfte med statsbidrag till folkbildningen ger därför folkbildningen möjlighet till ett starkt jämställdhetsuppdrag men skapar också utrymme för folkbildningen att prioritera arbete med andra jämlikhetsaspekter högre.

Folkbildningsrådet (FBR) tydliggör i sina villkor för statsbidraget att det är ett krav för verksamheter att arbeta strategiskt med jämställdhetsintegrering och att arbetet ska redovisas årligen. Arbetet relateras till Sveriges jämställdhetspolitiska mål och det finns dessutom en tydlig koppling mellan dessa och statens syfte med att stödja folkbildningen.

FBR ingår sedan 2016 i regeringens utvecklingsprogram ”Jämställdhetsintegrering i myndigheter” (JIM). FBR har identifierat tre områden där folkbildningen har misslyckats i sitt jämställdhetsarbete:

1. Brist på systematiskt jämställdhetsarbete

2. Könsstereotypt utbud och könsstereotyp rekrytering av deltagare

3. Brister i verksamheter som riktar sig till utrikesfödda kvinnor

Systematiskt jämställdhetsarbete på Tollare folkhögskola

Tollare folkhögskola har genom åren tagit fram såväl likabehandlingsplaner som jämställdhetsplaner. Nuvarande likabehandlingsplan uppdaterades och aktualiserades under 2022 genom demokratiska arbetsprocesser. Målen och intentionen med likabehandlingsarbetet har alltid varit en angelägen fråga för Tollare Folkhögskola och arbetet har implementerats på olika sätt genom åren.

Tollare har sedan våren 2021 arbetat med en årlig jämställdhetsenkät där samtliga deltagare på närkurs har möjlighet att svara samt lämna frivilliga, anonyma kommentarer. Syftet med likabehandlingsenkäten är dels att utveckla Tollares arbete för ökad jämställdhet och likabehandling samt värna om att utveckla deltagardemokratin. Tollare vill också med dessa årliga enkäter skapa systematiska uppföljningar för att identifiera områden inom ramen för jämställdhet som kan tänkas behöva mer fokus än tidigare år, beroende på vad deltagarna identifierar för fråga som central att prioritera det specifika året.

Tollares Jämställdhetsråd

Som en direkt konsekvens av svaren utifrån den årliga jämställdhetsenkäten har Tollare bildat ett jämställdhetsråd under våren 2023 med ett par deltagare från varje klass på närkurs för att säkerställa att svaren tolkas adekvat i samarbete med Tollares kurator. Denna arbetsgrupp utvärderar och analyserar således svaren från jämställdhetsenkäten för att diskutera utvecklingspunkter och ta fram aktuella prioriteringsområden. När dessa prioriteringsområden identifierats informeras Tollares rektorn utav kurator för ett vidare samarbete samt beslutstagande kring exempelvis föreläsningar, gruppstärkande aktiviteter eller kompetensutveckling för personalgruppen.

Tollare folkhögskolas personal ser frågor om likabehandling och jämställdhetsarbetet som ett viktigt arbete och anser att dessa alltid varit aktuella, närvarande och prioriterade i såväl antagningsprocess som i undervisning. I arbetet med att inkludera jämställdhetsarbetet i ordinarie undervisning arbetar pedagoger med att ha ett inkluderande språk, välja litteratur och filmer samt föreläsare som utmanar normer och belyser minoriteter.

Systematiskt jämställdhetsarbete 2023

Arbetsgruppen har för avsikt att systematisera jämställdhetsarbetet på Tollare folkhögskola genom att arbeta efter följande steg:

1. Undersöka

2. Analysera

3. Åtgärda

4. Följ upp och utvärdera

Undersöka

En årlig enkät delas ut till deltagare. Syftet med enkäten är att undersöka upplevelsen av Tollares arbete med ökad jämställdhet och likabehandling. Enkäten presenteras för både skolrådet som sedan tar med sig informationen till sina respektive klassråd. Jämställdhetsrådet jobbar tillsammans med kurator för att utvärdera jämställdhetsenkäten på en makronivå och mikronivå. Utgångspunkten för det systematiska jämställdhetsarbetet är att folkhögskolans verksamhet ska ha en jämställd organisation med jämställda arbetsmetoder. Det uppnås genom:

  • att kvinnors och mäns erfarenheter och kompetens värderas lika
  • att ömsesidig respekt råder för varandras olikheter
  • att en det råder en jämn fördelning mellan kvinnor och män i alla klasser
  • att kön inte avgör bedömningar och omdömen
  • att hänsyn tas till jämställdhet i diskussioner om förändringar inom skolan och när utifrån kommande föreläsare anlitas.
Analysera

Resultatet av enkäten behöver analyseras för att förstå orsakerna till resultatet och kunna ta fram relevanta åtgärder. Det är viktigt att reflektera, analysera och dra slutsatser om varför det ser ut som det gör.

Resultatet av deltagarnas svar på enkäten analyseras av:

  • Jämställdhetsråd under ledning av kurator
  • Representanter i skolrådet

Resultatet av analyserna mynnar ut i ett antal fokusområden samt mål för kommande läsår. Förslag på fokusområden och mål lämnas av skolråd samt arbetsgrupp till skolans ledning för beslut.

Åtgärda

Studierektor meddelar beslutade fokusområden och mål till arbetslagsledare samt skolråd. Fokusområden och mål innehåller även åtgärdsplan för att nå uppsatta mål. Åtgärderna kan ha olika karaktär. Det kan vara insatser som rör alla deltagare, eller insatser för specifika kurser eller områden.

Följ upp och utvärdera

Uppföljning och utvärdering av åtgärder sker i två led, en del åtgärder kommer att kräva en tät uppföljning medan andra åtgärder följs upp i samband med att resultatet på nästa kvalitetsmätning finns att tillgå.

Åtgärdsplanen som helhet utvärderas i samband med att resultatet på ny enkät finns att tillgå.

  • Uppnåddes målen med åtgärderna? Om ja, vilka var framgångsfaktorerna? Om nej, varför inte?
  • Syns någon effekt i arbetet med jämställdhet och likabehandling?
Följ upp och utvärdera

2023 års deltagarenkät har analyserats av arbetsgrupp inklusive skolans kurator. Arbetsgruppen konstaterade att antalet deltagare som besvarat enkäten var hög, 60 deltagare besvarade enkäten (30 kvinnor, 30 män). Det är en svarsfrekvens på ca 90% då en klass var på praktikperiod vid tillfället enkäten genomfördes. Detta har tagits med i åtanke vid analys av de svar som inkommit. Deltagarnas svar visar på att de upplever att Tollares arbete med ökad jämställdhet och likabehandling tydlig och att det finns en tydlig gemenskap oavsett könstillhörighet, religion, etnisk härkomst, sexuell läggning eller ålder. I enkäten framkommer visst missnöje med skolans hantering av funktionsvariationer samt hantering av ett par kränkningsärenden. Samt att jämställdhetsarbetet bör synliggöras mer för deltagare vid skolstart. Enkätens svar resulterade i ett beslut om att skolan under läsåret 23/24 ska arbeta med två områden:

Förstärkt kunskapsutveckling kring funktionsvariationer

Tydliggöra arbetet med att möjliggöra för alla människor att tillgodogöra sig studier på Tollare folkhögskola genom förstärkt NPF-kunskap. Tollare behöver säkerställa och kartlägga deltagarnas behov av stöd redan vid antagningsprocess samt informera om hjälpmedel i början av HT-23. Tollare behöver också stärka pedagogernas kunskapsbas kring NPF genom fortbildning samt utveckla studiemiljön för att anpassa mer för deltagare med NPF-variationer samt fysiska funktionsvariationer.

Utökat förebyggande arbete mot kränkande behandling

Under läsåret 23/24 arbetar Tollare folkhögskola förebyggande för att bemöta kränkande särbehandling och trakasserier genom att stärka deltagarnas kunskap om Tollares värdegrund. Kurator har huvudansvaret i arbetet med att förtydliga vad trakasserier och kränkningar innebär för skolans deltagare samt personal. Ett arbete med att se över rutiner och åtgärdsplaner för hur Tollare arbetar om eventuell kränkande särbehandling eller trakasserier pågår också. Detta har resulterat i dels incidentrapporter, dels en uppdaterad handlingsplan vid överträdelser av kränkningar, både deltagare emellan samt om deltagarna känt sig kränkta av lärare. Vid detta har kurator spelat en central roll i att skapa dialog mellan skolans olika delar, ledning, lärare och deltagare för att snabbt komma till rätta med incidenterna.