Läs in din grundläggande behörighet på Tollare folkhögskola!

Utbilda dig på folkhögskola i Stockholm. Allmän kurs på Tollare folkhögskola passar dig som vill utvecklas och behöver en gymnasieutbildning. Här får du utbilda dig i en drogfri och stimulerande miljö vid Skurusundet.

Allmän kurs på Tollare folkhögskola har en både en neutral profil (med möjlighet att lägga till ämnen) och socionomförberedande profil vilket innebär att utöver att du får möjlighet att få grundläggande behörighet till eftergymnasiala studier så innehåller vår utbildning också:

  • Studieteknik och förberedelse för studier på högskola.
  • Ämnen som kretsar kring sociala frågor: samhällsekonomi, psykologi, beteendevetenskap, sociologi etc.
  • Möjlighet att läsa in extra behörighetsgivande ämnen: Naturkunskap 2, matematik 2 och matematik 3.
  • Möjlighet att pröva på kreativt skrivande och andra former av textkommunikation.

På Tollare folkhögskola har vi lärare med kompetens inom många områden som berör sociala frågor.

Så här jobbar vi

För att stimulera ett helhetstänkande arbetar vi tema- och projektinriktat med de gymnasiegemensamma ämnena. De behörighetsgivande ämnena är svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, historia, religionskunskap och naturkunskap. Du har också möjlighet att läsa naturkunskap 2 samt matematik 2 och 3. Tollare folkhögskola har en helhetssyn på lärande och kunskap. Vi värdesätter och jobbar aktivt med mötet mellan människor och det gemensamma lärandet, samtidigt som vi ser varje individ.

Grundläggande behörighet

För att få grundläggande behörighet måste du vara närvarande på lektionerna, göra dina uppgifter och få godkänt i de gymnasiegemensamma ämnena. Vi har få prov och istället höga krav på närvaro, du får max vara borta 15 % av lektionstiden utan konsekvenser för ditt intyg.

Hur långa är kurserna?

Hur många år du behöver studera för att få grundläggande behörighet från Allmän kurs på folkhögskola beror på dina tidigare studier.

Det finns fyra alternativ:

  1. Tre år på folkhögskola.
  2. Två år på folkhögskola om du har ett års arbetslivserfarenhet efter fullgjord grundskola.
  3. Två år på folkhögskola om du har ett års gymnasiestudier (ca 800 godkända gymnasiepoäng).
  4. Ett år på folkhögskola om du har två års gymnasiestudier (ca 1600 godkända gymnasiepoäng).

Läs mer om grundläggande behörighet från folkhögskola på:
https://www.folkhogskola.nu/Om-folkhogskolan/Behorigheter

Har du frågor, maila vår studie- och yrkesvägledare Maria Lagerberg

Terminstider

Kursen omfattar 38 veckor.
Höstterminen augusti – december 2022.
Vårterminen januari – juni 2023.

(mer specifika datum kommer senare)

Vem kan söka?

Du måste fylla lägst 18 år under 2022.

Löpande antagning. Först till kvarn gäller. Dock senast 1 juni 2022.
Läs mer om ansökan, antagning, antagningsregler, urvalsprocess, intyg och behörigheter här: Vanliga frågor och svar om Allmän kurs

Alla allmänna kurser på Tollare folkhögskola är CSN-berättigade. För mer information, se Centrala studiestödsnämndens hemsida: CSN

Ansökan

Du kan förbereda dig genom att skanna dina betyg från tidigare utbildningar, så att du kan bifoga dessa som PDF-filer i ansökan. Du skall även bifoga personbevis (beställs från skatteverket.se) samt ett personligt brev. Brevet behöver inte vara långt, men det ska innehålla en motivering av valet av kurs.

Alkohol- och narkotikapolicy

Tollare folkhögskola erbjuder dig en drogfri miljö. Det innebär att alkohol och droger inte får förekomma inom skolans område eller när skolans verksamhet är förlagd till annan ort. Läs mer här: Alkohol- och narkotikapolicy