Läs in din grundläggande behörighet på Tollare folkhögskola!

Utbilda dig på folkhögskola i Stockholm. Allmän kurs på Tollare folkhögskola passar dig som vill utvecklas och behöver en gymnasieutbildning. Här får du utbilda dig i en drogfri och stimulerande miljö vid Skurusundet.

Tollare folkhögskola erbjuder sex profiler på sina allmänna kurser. Alla profilerna ger dig möjlighet att få grundläggande behörighet till eftergymnasiala studier. I alla kurser ingår samtliga gymnasiegemensamma ämnen (kärnämnen) samt specifika profilämnen.

Profilen utgör ca 20% av dina studier. Valbara profiler är:

  • Människan och vetenskapen för dig som vill kombinera behörighetsläsning med med studier om vetenskap och forskning.
  • Socionomförberedande – för dig som är intresserad av sociala frågor och vill studera vidare inom området.
  • Friluftsliv och ledarskap – för dig som vill utveckla dina färdigheter i och kunskaper om friluftsliv samt lära dig mer om att leda dig själv och andra.

Så här jobbar vi

För att stimulera ett helhetstänkande arbetar vi tema- och projektinriktat med både gymnasiegemensamma ämnen och profilämnen. De behörighetsgivande ämnena är svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, historia, religionskunskap och naturkunskap. Tollare folkhögskola har en helhetssyn på lärande och kunskap. Vi värdesätter och jobbar aktivt med mötet mellan människor och det gemensamma lärandet, samtidigt som vi ser varje individ.

Grundläggande behörighet

För att få grundläggande behörighet måste du vara närvarande på lektionerna, göra dina uppgifter och få godkänt i de gymnasiegemensamma ämnena. Vi har få prov och istället höga krav på närvaro, du får max vara borta 15 % av lektionstiden utan konsekvenser för ditt intyg.

Profilämnena utgör cirka 20 % av den sammanlagda studietiden, resterande tid studerar du de gymnasiegemensamma ämnena tillsammans med din eller andra A-klasser. Gemensamt för alla som väljer Allmän kurs är möjligheten att slutföra studier på gymnasienivå.

Hur långa är kurserna?

Hur många år du behöver studera för att få grundläggande behörighet från Allmän kurs på folkhögskola beror på dina tidigare studier.

Det finns fyra alternativ:

  1. Tre år på folkhögskola.
  2. Två år på folkhögskola om du har ett års arbetslivserfarenhet efter fullgjord grundskola.
  3. Två år på folkhögskola om du har ett års gymnasiestudier (ca 800 godkända gymnasiepoäng).
  4. Ett år på folkhögskola om du har två års gymnasiestudier (ca 1600 godkända gymnasiepoäng).

Läs mer om grundläggande behörighet från folkhögskola på:
https://www.folkhogskola.nu/Om-folkhogskolan/Behorigheter

Har du frågor, maila vår studie- och yrkesvägledare Maria Lagerberg

Terminstider

Kursen omfattar 38 veckor.
Höstterminen 23 augusti – 17 december 2021.
Vårterminen 10 januari – 6 juni 2022.

Vem kan söka?

Du måste fylla lägst 18 år under 2020. Olika skolbakgrund krävs för de olika profilerna. Se respektive kurs.

Löpande antagning. Först till kvarn gäller. Dock senast 1 juni 2020.
Läs mer om ansökan, antagning, antagningsregler, urvalsprocess, intyg och behörigheter här: Vanliga frågor och svar om Allmän kurs

Alla allmänna kurser på Tollare folkhögskola är CSN-berättigade. För mer information, se Centrala studiestödsnämndens hemsida: CSN

Ansökan

Du kan förbereda dig genom att skanna dina betyg från tidigare utbildningar, så att du kan bifoga dessa som PDF-filer i ansökan. Du skall även bifoga personbevis (beställs från skatteverket.se) samt ett personligt brev. Brevet behöver inte vara långt, men det ska innehålla en motivering av valet av kurs.

Alkohol- och narkotikapolicy

Tollare folkhögskola erbjuder dig en drogfri miljö. Det innebär att alkohol och droger inte får förekomma inom skolans område eller när skolans verksamhet är förlagd till annan ort. Läs mer här: Alkohol- och narkotikapolicy