Läs in din grundläggande behörighet på Tollare folkhögskola!

Bo och plugga på folkhögskola i Stockholm. Allmän kurs på Tollare folkhögskola passar dig som vill utvecklas och behöver slutföra dina studier på gymnasienivå. Här får du studera i en drogfri och stimulerande miljö vid Skurusundet.

Tollare folkhögskola erbjuder sex profiler på sina allmänna kurser. Alla profilerna ger dig möjlighet att slutföra dina studier på gymnasienivå och få grundläggande behörighet till eftergymnasiala studier. I alla kurser ingår samtliga gymnasiegemensamma ämnen (kärnämnen) samt specifika profilämnen. Profilen utgör ca 20% av dina studier. De profiler som finns är:

  • Fokus: Bas – för dig som inte är helt klar med grundskola och/eller gymnasium, som haft ett långt uppehåll eller som behöver nystart.
  • Kreativt skrivande – för dig som vill skriva skönlitterärt, främst prosa och poesi, men gruppen styr.
  • Foto – för dig som vill utveckla dina fotokunskaper och lära dig mer om bildspråkets betydelse. Vi arbetar digitalt.
  • Socionomförberedande – för dig som är intresserad av sociala frågor och vill studera vidare inom området.
  • Halvdistans – (Inställd pga för få sökande) är till för dig som är helt färdig med grundskolan och vill göra färdigt din behörighet till högskolan genom mycket hemarbete.
  • Folkbildning och ledarskap i Malmö –  (Inställd pga för få sökande) för dig som vill kombinera behörighetsläsning med teoretiska och praktiska studier i folkbildning och ledarskap.

Så här jobbar vi

För att stimulera ett helhetstänkande arbetar vi tema- och projektinriktat med både gymnasiegemensamma ämnen och profilämnen. De behörighetsgivande ämnena är svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, historia, religionskunskap och naturkunskap. Tollare folkhögskola har en helhetssyn på lärande och kunskap. Vi värdesätter och jobbar aktivt med mötet mellan människor och det gemensamma lärandet, samtidigt som vi ser varje individ.

Grundläggande behörighet

För att få grundläggande behörighet måste du vara närvarande på lektionerna, göra dina uppgifter och få godkänt i de gymnasiegemensamma ämnena. Vi har få prov och istället höga krav på närvaro, du får max vara borta 15 % av lektionstiden utan konsekvenser för ditt intyg.

Profilämnena utgör cirka 20 % av den sammanlagda studietiden, resterande tid studerar du de gymnasiegemensamma ämnena tillsammans med din eller andra A-klasser. Gemensamt för alla som väljer Allmän kurs är möjligheten att slutföra studier på gymnasienivå.

Hur långa är kurserna?

Hur många år du behöver studera för att få grundläggande behörighet från Allmän kurs på folkhögskola beror på dina tidigare studier.

Det finns fyra alternativ:

  1. Tre år på folkhögskola.
  2. Två år på folkhögskola om du har ett års arbetslivserfarenhet efter fullgjord grundskola.
  3. Två år på folkhögskola om du har ett års gymnasiestudier (ca 800 godkända gymnasiepoäng).
  4. Ett år på folkhögskola om du har två års gymnasiestudier (ca 1600 godkända gymnasiepoäng).

Läs mer om grundläggande behörighet från folkhögskola på:
https://www.folkhogskola.nu/Om-folkhogskolan/Behorigheter

Har du frågor, maila vår studie- och yrkesvägledare Maria Lagerberg om du har frågor.

Terminstider

Kursen omfattar 38 veckor.
Höstterminen 26 augusti – 20 december 2019.
Vårterminen 8 januari – 2 juni 2020.

Vem kan söka?

Du måste fylla lägst 18 år under 2019. Olika skolbakgrund krävs för de olika profilerna. Se respektive kurs.

Löpande antagning. Först till kvarn gäller. Dock senast 1 juni 2019.
Läs mer om ansökan, antagning, antagningsregler, urvalsprocess, intyg och behörigheter här: Vanliga frågor och svar om Allmän kurs

Alla allmänna kurser på Tollare folkhögskola är CSN-berättigade. För mer information, se Centrala studiestödsnämndens hemsida: CSN

Ansökan

Du kan förbereda dig genom att skanna dina betyg från tidigare utbildningar, så att du kan bifoga dessa som PDF-filer i ansökan. Du skall även bifoga personbevis (beställs från skatteverket.se) samt ett personligt brev. Brevet behöver inte vara långt, men det ska innehålla en motivering av valet av kurs.

 

Alkohol- och narkotikapolicy

Tollare folkhögskola erbjuder dig en drogfri miljö. Det innebär att alkohol inte får förekomma inom skolans område eller när skolans verksamhet är förlagd till annan ort. Om en studerande misstänks använda narkotika använder Tollare folkhögskola sig av drogtester. Visar det sig att den studerande använt narkotika avslutas studierna. Detsamma gäller om den studerande vägrar ett drogtest. Den som får avbryta studierna på grund av användning av droger är dock alltid välkommen tillbaka efter en längre periods dokumenterad drogfrihet. Läs mer här: Alkohol- och narkotikapolicy