Allmän kurs på Tollare folkhögskola ger dig en möjlighet att komplettera din gymnasieutbildning i en drogfri och stimulerande miljö vid Skurusundet. Vi använder den vackra miljön kring skolan som arena för utveckling och bildning.
På Tollare värdesätter vi, och jobbar aktivt med, mötet mellan människor och det gemensamma lärandet samtidigt som vi ser varje individ. På folkhögskolan är närvaron väldigt viktig och vi tror på det gemensamma lärandet snarare än på prov. Vi erbjuder studiestöd tre dagar i veckan efter ordinarie undervisning.
Hos oss kan du välja mellan tre olika profiler som alla leder till grundläggande behörighet till vidare studier på högskola/universitet.
- Allmän kurs – socionomförberedande
- Allmän kurs – foto och digitalt skapande
- Allmän kurs – hälsa, natur och skapande
Grundläggande behörighet
För att få grundläggande behörighet måste du vara närvarande på lektionerna, göra dina uppgifter och få godkänt i de gymnasiegemensamma ämnena. Vi har få prov och istället höga krav på närvaro, du får ha högst 20 % frånvaro av lektionstiden utan konsekvenser för ditt intyg.
Kurslängd och kursinnehåll
Hur lång studietid som krävs för att uppnå grundläggande behörighet varierar mellan 1-3 år beroende på vad du har med dig från tidigare studier. Även kursinnehållet påverkas av dina förkunskaper.
Vi erbjuder följande behörighetsgivande ämnen:
- Svenska/SVA 1,2 och 3
- Engelska 5, 6 och 7
- Matematik 1,2 och 3
- Samhällskunskap 1a1 och 1a2
- Naturkunskap 1a1 och 1a2
- Historia 1a1
- Religion 1
För alla deltagare på allmän kurs, oavsett profil, ingår även bland annat:
- Friskvård
- Temadagar
- ”Hela Tollare”-dagar
- Individuellt val
Läs mer om grundläggande behörighet från folkhögskola på:
https://www.folkhogskola.nu/Om-folkhogskolan/Behorigheter
Har du frågor, maila vår studie- och yrkesvägledare Maria Lagerberg
Terminstider läsåret 24/25
Kursen omfattar 39 veckor.
Höstterminen 21 augusti – 15 december 2024
Vårterminen 7 januari – 5 juni 2025
Vem kan söka?
Du måste fylla lägst 18 år under 2024.
Löpande antagning.
Läs mer om ansökan, antagning, antagningsregler, urvalsprocess, intyg och behörigheter här: https://tollare.org/wp-content/uploads/allman-kurs-pa-gymnasieniva-pa-tollare-folkhogskola-1.docx
Alla allmänna kurser på Tollare folkhögskola är CSN-berättigade. För mer information, se Centrala studiestödsnämndens hemsida: CSN
Ansökan
Du kan förbereda dig genom att skanna dina betyg från tidigare utbildningar, så att du kan bifoga dessa som PDF-filer i ansökan. Du skall även bifoga personbevis (beställs från skatteverket.se) samt ett personligt brev. Brevet behöver inte vara långt, men det ska innehålla en motivering av valet av kurs.
Alkohol- och narkotikapolicy
Tollare folkhögskola erbjuder dig en drogfri miljö. Det innebär att alkohol och droger inte får förekomma inom skolans område eller när skolans verksamhet är förlagd till annan ort. Läs mer här: Alkohol- och narkotikapolicy